W dniach 20 i 21 marca 2019 r. odbyły się w naszej szkole warsztaty gastronomiczne uświadamiające jak ważne w życiu człowieka jest właściwe żywienie a w szczególności śniadanie. Uczestnikami zajęć była młodzież klas ósmych: Szkoły Podstawowej nr 4 w Augustowie i Szkoły Podstawowej nr 3 z Zespołu Szkół Samorządowych w Augustowie, która z pomocą asystentów klasy II kucharz przygotowała niebanalne potrawy będące propozycją zdrowego żywienia. W naszym menu znalazły się:
- gofry wytrawne serwowane z sosem czosnkowym,
- napój nektarowy marchwiowo – pomarańczowy,
- ciasteczka z prażonym ziarnem słonecznika,
- plecione bułeczki i paluchy drożdżowe.
Podczas pracy goście przekonali się, że gotowanie wcale nie jest takie trudne a potrawy śniadaniowe nie muszą być zwykłe i nudne. Niecierpliwie oczekiwana degustacja przygotowanego posiłku była pełna emocjonujących opowieści o powstawaniu potraw.
Wspólne warsztaty zakończyliśmy pogadanką o znaczeniu śniadania i zwiedzaniem pracowni do praktycznej nauki zawodu w naszej szkole.
Za pełne wrażeń zajęcia dziękujemy wszystkim uczestnikom, tj. nauczycielom i młodzież SP 4 i 3 w Augustowie, klasie II kucharz: Beacie, Paulinie, Urszuli, Gosi i Karolinie, oraz pozostałym uczniom tej klasy.
Warsztaty zostały przeprowadzone przez panie:. Alinę Gąsiewską i Marię Bejnarowicz dzięki współpracy z nauczycielami: Izabellą Kęcik, Małgorzatą Różańską, Emilią Skindzier.